Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

Az Etna kitörései látványos fotótémát adnak a képekhez, mégis a hamu és a láva sok szicíliainak gondot okoz.
Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

A dél-olaszországi sziget turistalátványossága, az Etna-vulkán időnként kitör. Ilyenkor szigetlakók sokáig küzdenek a látványosság miatt. Catania város repülőterén nem szűnhet meg ilyenkor sem az élet, reggel 9-kor ha tetszik, ha nem, a kifutópályának tisztának kell lenni. Épp ezért az összes dolgozó egész éjszaka azon dolgozik, hogy a vulkáni hamut és törmelékeket eltakarítsa a repülőtér teljes területéről.

A vulkán több kilométer magas hamut lövell ki a lávaszökőkúttal együtt, amely több száz méter magasan tör ki a kráterből, majd egy völgybe folyik. „Ez a kitörés úgy hangzik, mintha egy bomba robbanna fel” – mesélik a cataniai szicíliaiak. Hatalmas mennydörgés hallatszik a kitöréskor. A szicíliaiak már megszokták, hogy igen aktív a vulkán, de megijednek a kitöréskor és tartanak tőle. Ilyenkor a cataniai polgármester a motorosoknak és a kerékpárosoknak közlekedési tilalmat rendel el, a többi járművet pedig sebességkorlátozásra kötelezi. A kitörés után porfelhő borítja a 300.000 lakosú várost. Vastag hamuréteg borítja a házakat, az autókat, az erkélyeket. Számos fotót, videót töltenek fel a helyiek a közösségi oldalakra. Emberi áldozatot, nagyobb károkat szerencsére nem okoz ez az óriási természeti jelenség, de folyamatos készenlétben vannak a közelben lakók.

A kitörések nem újak, valószínűleg nem is ezek az utolsók, csak az elmúlt tíz évben már százszámra volt ilyen esemény. A lakosságnak nem okoz különösebb gondot a poron, hamun és láván kívül. Maga a hegy 3300 méter magas. Az Etna egy természetvédelmi területen fekszik, amely igen kedvelt a turisták körében. 2013-ban az UNESCO Világörökséggé nyilvánította.

Kapcsolódó cikkek

Egy zürichi hotelben robotpincérre bízzák a szobaszervízt

Egy zürichi hotelben robotpincérre bízzák a szobaszervízt

Kissé futurisztikus, de nagy segítség a hotelpincér.

Super Mario őrületes világa - Super Nintendo World Japán, Oszaka

Super Mario őrületes világa

A japán high-tech tematikus park, a Super Nintendo World átmenetet teremt a videójátékok világa és a valóság közt.

Champagne (Franciaország)

Ha Champagne, akkor pezsgő!

Champagne Franciaország észak-keleti részén fekszik. Világszerte híres habzóboráról, amit csakis akkor hívhatunk Champagne-nak, ha ebből a régióból származik.