Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

Az Etna kitörései látványos fotótémát adnak a képekhez, mégis a hamu és a láva sok szicíliainak gondot okoz.
Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

A dél-olaszországi sziget turistalátványossága, az Etna-vulkán időnként kitör. Ilyenkor szigetlakók sokáig küzdenek a látványosság miatt. Catania város repülőterén nem szűnhet meg ilyenkor sem az élet, reggel 9-kor ha tetszik, ha nem, a kifutópályának tisztának kell lenni. Épp ezért az összes dolgozó egész éjszaka azon dolgozik, hogy a vulkáni hamut és törmelékeket eltakarítsa a repülőtér teljes területéről.

A vulkán több kilométer magas hamut lövell ki a lávaszökőkúttal együtt, amely több száz méter magasan tör ki a kráterből, majd egy völgybe folyik. „Ez a kitörés úgy hangzik, mintha egy bomba robbanna fel” – mesélik a cataniai szicíliaiak. Hatalmas mennydörgés hallatszik a kitöréskor. A szicíliaiak már megszokták, hogy igen aktív a vulkán, de megijednek a kitöréskor és tartanak tőle. Ilyenkor a cataniai polgármester a motorosoknak és a kerékpárosoknak közlekedési tilalmat rendel el, a többi járművet pedig sebességkorlátozásra kötelezi. A kitörés után porfelhő borítja a 300.000 lakosú várost. Vastag hamuréteg borítja a házakat, az autókat, az erkélyeket. Számos fotót, videót töltenek fel a helyiek a közösségi oldalakra. Emberi áldozatot, nagyobb károkat szerencsére nem okoz ez az óriási természeti jelenség, de folyamatos készenlétben vannak a közelben lakók.

A kitörések nem újak, valószínűleg nem is ezek az utolsók, csak az elmúlt tíz évben már százszámra volt ilyen esemény. A lakosságnak nem okoz különösebb gondot a poron, hamun és láván kívül. Maga a hegy 3300 méter magas. Az Etna egy természetvédelmi területen fekszik, amely igen kedvelt a turisták körében. 2013-ban az UNESCO Világörökséggé nyilvánította.

Kapcsolódó cikkek

A titokzatos Irán

A titokzatos Irán

Az országot a helyiek már időszámításunk előtti idők óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak a Perzsia elnevezéssel illették. Az Irán szó ősi formája az Arianám, amely elnevezéssel a nép az országát egykor nevezte. Az arianám az „Indoiráni népek” s

Nyaralás 2021 - hova menjek nyáron nyaralni? 5 úticél tipp - nyaralás 2022

Előzzük be a nyarat! 5 úticél tipp

Nézzük, hol kezdődik hamarabb a nyár!

Erre is figyelnie kell egy szállodának

Erre is figyelnie kell egy szállodának

Régóta tudjuk, hogy egy monoton zajforrás milyen idegörlő, már már őrjítő tud lenni. Képzeljük el, hogy mindezt egy nívós, szállodai szobában kell átélnünk, amiért ráadásul nem kevés pénzt is fizettünk.