Kis-Antillák: Karibi álomvilág – csak mint a Paradicsomban

Elvarázsoló egzotikus szigetek, ahol találkozik a francia érzék és a kreol szenvedély.
Kis-Antillák: a karibi álomvilág - Guadeloupe, Martinique, Pointe-à-Pitre, Saint-Barthélemy

A türkizkék tenger, a pálmákkal szegélyezett fehérhomokos strandok, amelyek mögött a zöld mindenféle árnyalatában pompázó dzsungel - mint egy életre kelt képeslap. Martinique szigetén ez nem photshop, hanem a valóság. Bőségesen kapunk a karibi élményből. A sziget a Kis-Antillákhoz tartozik, ahogy Guadaloupe és Saint-Barthélemy (St. Barth) is. Bár karibi az élet, mégis franciául köszönnek nekünk és franciául is beszélnek hozzánk... szinte otthon, Európában érezzük magunkat!

Csak lazán...

Martinique vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb úticél. Itt akármit csinál az ember - a Plage des Salines forró homokján szemléli csendben a kristálytiszta óceánt, a Montagne Pelée kialudt vulkánja körül kirándul, snorkel-kalandba vág Saint-Pierre csodálatosan színes vízalatti világában vagy a Balata botanikus kert színpompás egzotikus virágait szemléli – minden olyan fenségesen és Pazar módon francia! Csak sokkal forróbb és sokkal lazább. Később, amikor Anse Mitan in Les Anses-d’Arlet strandján vízbe ereszkedve szinte borzongás tölt el a naplemente minden bíborátl, lilájától és aranyától, élvezzük a már-már giccses színkavalkádot, amit ez a csodálatos festő, a karibi égbolt vetít elénk. Mi más is esne jól ennyi túláradó káprázat láttán, mint a torkunkat bizsgergető, igazán könnyed érzést adó igazi karibi rum! Természetesen a szigeten működő lepárlóból, amely tradicionálisan egy cukornádültetvény mellett működik és a legjobb minőséget produkálja. Így, az isteni szesszel a kezünkben sétálhatunk át a helyi lokálba ahol megkóstolhatjuk a helyi nevezetességet, az accras-t (sült halgolyó) vagy karibi kókusztejben áztatott és vajpuha sültcsirkét lakmározhatunk. Akárcsak egész Martinique-on az egzotikus karibi világ a francia kifinomultsággal találkozik az elénk tett vacsorán is – ellenállhatatlan!

A sztárok St. Barth-ot imádják

Aki a glamour-oldalakat előszeretettel falja, annak a Kis-Antillák közül mindenképp St. Barth szigetét kell választania! Idén januárban Paul McCartney fordult meg itt feleségével, Nancy-vel. Utánuk az akcióhős, Jean-Claude Van Damme-ot, majd a svéd modellt Victoria Silvstedt-et látták. Gustavia parti sétányán nagyon közel lehet az elegáns jachtokhoz. A luxushajók közvetlenül a kocsmáknál és bároknál kötnek ki.

Üdvözlet Franciaországból

Pointe-à-Pietre-ben, a fővárosban tengernyi „boulangerien”, azaz pékség van egymás hegyén-hátán. A városban csak úgy árad a friss baguette-ek, ropogós croissant-ok illata! Guadaloupe-t – alakja miatt – „pillangószigetnek” is nevezik. Basse-Terre a pillangó nyugati szárnya, Grande-Terre a keleti. A déli part a napozás és fürdőzés szerelmeseit csábítja, hisz a Sainte-Anne-ban a pálmák árnyékában, a meleg tengerben pancsolhatunk . Aki egy igazi, klasszikus karibi strandot keres, itt kiváló helyen jár! Az északi part egy teljesen más képet tár fel előttünk, ahol a hullámok meredek sziklákon törnek meg, mint például a Pointe de la Grande Vigie-nél.

Dzsungel és vulkánok

Amit senki nem is gondolna: a sziget a kirándulók Eldorádója is! A nyugati Basse-Terre kimondottan hegyvidék, ami a Kis-Antillák legnagyobb esőerdejével forrt össze. A zöld minden árnyalatában pompázó dzsungel a Cascade aux Ecrevisses vízeséshez vezet. Megéri magunkkal vinni a fürdőruhát és csobbanni egyet az esőerdő egyik legszebb fürdőhelyén. A csaknem 1500 méter magas Soufrière a dzsungeltől délre emelkedik. A feledhetetlen élményt nyújtó, ám meglehetősen „sportos” túra a fák között, páfrányok, liánok és kusza gyökerek titokzatos erdején keresztül vezet, amely ösvénnyé vékonyodik feljebb, és helyet ad zuzmóval és mohával benőtt szikláknak. Fenn megnyílik előttünk a csodaszép, 360°-os panoráma: láthatjuk a környező szigeteket, a Maria-Galante-t és a Les Saintes-t. Mindkettő Guadaloupe-hoz tartozik és meg is látogathatjuk ezeket is, hiszen Maria-Galante-n egy eredeti rum-lepárlóban kóstolhatunk rumot (pl. Distillirie Bielle, Grand-Bourg), Les Saintes sziget pedig kilenc mini-szigetecskéből áll, amelynek mindegyike a varázslatos zöld dombjaival és mélykék öbleivel elragadó látványt nyújt!

(kép forrása: guadeloupe.net)

Szállások, hotelek itt:

Guadeloupe

Martinique

Pointe-à-Pitre

Saint-Barthélemy

Kapcsolódó cikkek

Super Mario őrületes világa - Super Nintendo World Japán, Oszaka

Super Mario őrületes világa

A japán high-tech tematikus park, a Super Nintendo World átmenetet teremt a videójátékok világa és a valóság közt.

Egy hely, ahol az álmok valóra válnak – Irány a párizsi Disneyland, az Eurodisney!

Egy hely, ahol az álmok valóra válnak – Irány a párizsi Disneyland!

Egy mágikus világ, több tucat különböző attrakcióval Párizs közelében.

A titokzatos Irán

A titokzatos Irán

Az országot a helyiek már időszámításunk előtti idők óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak a Perzsia elnevezéssel illették. Az Irán szó ősi formája az Arianám, amely elnevezéssel a nép az országát egykor nevezte. Az arianám az „Indoiráni népek” s