A Zemplén kincse: Megyer-hegyi tengerszem

Magyarország egyik legészakibb vidékén találjuk, az Aggteleki Nemzeti Park gondozásában álló különleges botanikai és zoológiai emléket, a Megyer-hegyi tengerszemet.
Sárospataki látnivalók: Megyer-hegyi tengerszem (kilátó, via ferrata), Sárospataki Rákóczi Vár, sárospataki fürdő, strand, termálfürdő, Végardó Fürdő, sárospataki étterem, Sárospatak pizza, Sárospatak pizzéria, sárospataki könyvtár

Ez az elnevezés nem kapcsolódik szorosan a tenger jelentéséhez, pusztán a felgyülemlett víznek köszönhető, viszont jelen esetben valójában egy bányatóról van szó, nem egy valódi tengerszemről; az ugyanis nem más, mint a hegységekben előforduló olyan édesvízi tavak elnevezése, amik a jégkorszak után alakultak ki a gleccserek olvadásának következtében. A Megyer-hegyi tengerszem a felgyülemlett csapadéknak köszönhetően alakult ki. Ennek ellenére sem érdemtelenül választották meg 2011-ben az ország első számú természeti csodájának, és nem véletlenül lett az egyik legkedveltebb hazai turistacélpont ez a tó.

Ez a 4000 köbméteres, legmélyebb pontján 6 és fél méteres mélységű tó tehát igazi látványosság, okkal kedvelt kirándulóhely. Az egy hektárnyi védett terület Sárospataktól északra található tehát, a Megyer-hegyen, a városból a piros turistajelzésen kell elindulni gyalog, de autóval is megközelíthető, a Nagy-Bot-kő lehetőséget nyújt a parkolásra, innen egy könnyedebb, rövidebb sétával jutunk el a célig.

A tengerszemben sem fürdeni, sem csónakázni nem lehet, de a magasság kedvelőinek izgalmas élményt kínálhat a nemrégiben a sziklafalon, a víztükör felett kialakított via ferrata. A gyönyörű környezetben persze hagyományos kirándulásra is van lehetőség, körbe is lehet kerülni a tavat, a Malomkő tanösvényen kihelyezett táblák különféle információkkal egészítik ki a látottakat. A terep kissé meredek, de közel sem lehetetlen teljesíteni, és cserébe kihagyhatatlan élményként szolgál az ezt leküzdőknek.

A tengerszem élményt azzal fokozhatjuk, ha a 300 méter magas Megyer-hegy tetején álló 18 méteres kilátót is megmásszuk, ahonnan káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Ha viszont ezután visszatérnénk az alacsonyabb területekre, az egész napos kirándulás után Sárospatakon érdemes egy kellemes vacsorát elkölteni. Itt ugyanis alkalmunk nyílik majd az ország egyik legjobb – az igazi nápolyi pizzák tésztáját idéző – pizzája felett, a Pizza del Fiore-ban, átbeszélni a nap izgalmait, a tengerszemnél látottakat. Ez a kis családi étterem fedett terasszal rendelkezik, így amikor este visszaérünk az egész napos kirándulásból, még akkor is nagyon hangulatos.

Nyitókép: Elekes Andor/Wikipedia Commons

Kapcsolódó cikkek

Madagaszkár, a makik és a majomkenyérfák földje

Madagaszkár, a földi paradicsom

A makik és a majomkenyérfák földje, ahol jól megfér egymással az őserdő és a sztyeppe, a sivatagok és a tavak, valamint a hegyek és a strandok.

Egy hely, ahol az álmok valóra válnak – Irány a párizsi Disneyland, az Eurodisney!

Egy hely, ahol az álmok valóra válnak – Irány a párizsi Disneyland!

Egy mágikus világ, több tucat különböző attrakcióval Párizs közelében.

Miért éri meg télen is Athénba utazni?

Miért éri meg télen is Athénba utazni?

Ilyentájt alig járnak turisták a görög fővárosban, ami még kellemesebbé teszi a látogatást.