FICO Eataly World – gasztro vidámpark Bolognában

Bolognát Olaszország gasztronómiai fővárosának is nevezik. Bolognát évről-évre egyre több gasztronómiai szakértő és ínyenc keresi fel csakis azért, hogy megkóstolhassák a messzi földön híres, bolognai ételeket, ételkülönlegességeket. Talán ez is az oka, hogy a bárokban, az éttermekben, kávézókban mindig nagyon sokan vannak.
FICO Eataly World – gasztro vidámpark Bolognában

A világ egyik leglátványosabb és legizgalmasabb gasztro vidámparkja épült itt meg, és nyitotta meg a kapuit 2017-ben, FICO Eataly Word néven, ahol sok más élmény mellett, az olasz ételek világába is bepillantást nyerhetünk.

A FICO Eataly Word megálmodója Oscar Farinetti vállalkozó, akinek van már egy Eataly lusxusétteremlánca, a világ számos táján, azaz az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban és Katarban is.

A park körülbelül egy százezer négyzetméteres területen fekszik, és nagyon sok minden megtalálható itt. Többek között kávézók, éttermek, fedett piac, konferenciaközpont, színház, mozi és nagyon sok élő állat is. Az éttermekben és a bisztrókban Olaszország gasztronómiáját mutatják be. A látogatók nem csak jóllakhatnak, hanem az egyes olasz ételek elkészítésének fázisait is nyomon követhetik. Megtanulhatják, hogyan készül a sajt, a kenyér, a sör, az olasz szósz vagy a tészta. Még egynapos képzéseken is részt vehetnek az érdeklődők és akár még gasztrofotózáson is jelen lehetnek.

A gyárak életébe is bepillanthatnak a látogatók

A gasztroparkot felkeresők, bepillantást nyerhetnek az egyes gyári folyamatokba. Tudod, hogy honnan származik a mortadella, vagy hogyan készül az olasz sör? Vagy azt, hogyan készül a mozzarella, vagy az olasz cukrozott mandula? Ha ellátogatsz a FICO Eataly Word gasztroparkba, akkor bepillantást nyerhetsz az olasz termékek történetébe és megtudhatod, hogyan készülnek ezek a tipikus olasz ételek. Összesen 40 gyár életét, mindennapjait ismerheted meg. Például megtudhatod, hogy a mortadella az olasz pácolt húsok rózsaszínű királynője, amelyet Olaszországban hagyományos bolognai recept alapján gyártanak.

A gyártúra során a tejtermékek készítésének fortélyait is megismerheted. Találkozhatsz fejős tehenekkel, megismerheted a fejési folyamatot, valamint a ricotta, a mozzarella és a joghurt készítésének folyamatait.

A pékségben megtudhatjuk, hogyan sütik az olasz kenyeret, a tésztagyárban pedig az olasz tészták rejtelmeibe avatnak be bennünket.

A nagyszerű olasz, bolognai szószokat mindenki ismeri. Ha Bolognába látogatsz, akkor közvetlen közelről is megtudhatod, hogyan is készül pontosan. Az alapanyagok a FICO kertjéből és gyümölcsöséből származnak, merthogy a konzervgyárban, gyümölcskonzervek is készülnek.

Ha a FICO Eataly Word gasztroparkjában járunk, akkor még a csokoládégyárba is ellátogathatunk. Több mint 350 különféle csokoládérecept titkaiba avatják be a látogatókat. Megtudhatjuk, hogyan készül a gelato, a méz, illetve a sörfőzés rejtelmeibe is beavatnak bennünket. A Baladin sörfőzdében a vendégek megfigyelhetik a teljes sörfőzési folyamatot.

FICO farmlátogatás

A FICO Eataly Word-ben olyan állatokkal és növényekkel ismerkedhetsz meg, amelyek egyedivé teszik az olasz tájat. Összesen hatvanféle olasz szőlőtőkét láthatsz és több mint 200 állatot, például szarvasmarhákat, kecskéket, libákat, juhokat, disznókat, nyulakat.

A multimédiás pavilonok

A FICO Eataly Word a világ legnagyobb agro-food parkja. A Limiteazero terve alapján 5 multimédiás pavilont is felállítottak. Itt vannak díszletek, installációk és interaktív kiállítások is. A parkba ingyenes a belépés, de a programokért fizetni kell. Kóstolni ingyen lehet, de ha enni akarunk, azért fizetnünk kell.

A parknak céljai is vannak. Évente mintegy 6 millió látogatót szeretnének fogadni. Ez eléggé merész vágyakozás, ha tisztában vagyunk a ténnyel, hogy évente mintegy 6,4 millióan látogatják a két nagy olasz nevezetességet, azaz a Colosseumot, és a Forum Romanumot.

Bolognai szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Madagaszkár, a makik és a majomkenyérfák földje

Madagaszkár, a földi paradicsom

A makik és a majomkenyérfák földje, ahol jól megfér egymással az őserdő és a sztyeppe, a sivatagok és a tavak, valamint a hegyek és a strandok.

Amszterdam – bemutatjuk a WONDR Experience-t

Amszterdam – bemutatjuk a WONDR Experience-t

A WONDR Experience, Amszterdamban található és felhőtlen kikapcsolódást ígér.

Champagne (Franciaország)

Ha Champagne, akkor pezsgő!

Champagne Franciaország észak-keleti részén fekszik. Világszerte híres habzóboráról, amit csakis akkor hívhatunk Champagne-nak, ha ebből a régióból származik.