Isztria konyhája

A horvát konyha ugyanolyan változatos, mint gyönyörű tengerpartja, emiatt sokszor a „régiók konyhája” névvel is illetik.
Horvát ételek - isztriai konyha

A horvát konyha ugyanolyan változatos, mint gyönyörű tengerpartja, emiatt sokszor a „régiók konyhája” névvel is illetik. A hozzávalók elérhetősége miatt a legmarkánsabb különbség természetesen a tengerparti konyha és a belső szárazföldi régiók gasztronómiája között lelhető fel. A belső vidékek konyhaművészetére a szerb és bosnyák, illetve a magyar (Szlavóniában) és a török (Horvátország szívében) hatások jellemzőek. A tengerparti vidékeken pedig eleinte a görög, római és illír hatások érvényesültek, majd Isztriában és Dalmáciában az olasz és a francia mediterrán konyhaművészet jellemző jegyei váltak uralkodóvá.

Isztria kedvencei

Az isztriai régió igazi paradicsom az ínyenceknek. A hegyes-völgyes, dimbes-dombos vidék kitűnő talajt biztosít a borszőlőknek, és a könnyű borok mellé csodálatosan zamatos isztriai nyers, füstölt sonkát, raviolit, szarvasgombás tésztákat, különleges, fémharang alatt sütött burgonyás bárányhúst, vadas mártásokat és tengeri finomságokat fogyaszthatunk.

Aki valami könnyűre vágyik a nyári hőségben, semmiképp se hagyja ki a manestrát, Isztria különlegességét: a vörösborral leöntött, pirított tésztából készített levest zöldséggel és babbal gazdagítják, akár egytálételnek is beillik, mégsem terheli meg a gyomrot.

Különleges gasztronómiai élményekAz isztriai domboldalakon gyakran látni békésen legelésző juhnyájakat, nem véletlen hát, hogy a juhsajt a térség gasztronómiájának egyik büszkesége. Számtalan módon készítik és tálalják, egyik leghíresebb a kulen szalámi, amit Magyarországon is forgalmaznak. Szerencsére ahhoz sem kell Franciaországig utaznunk, hogy kiváló minőségű szarvasgombát ehessünk: a Horvátországban termő gomba a hozzáértők szerint legalább olyan jó, mint híres francia vagy olasz fajtái, még a neve is nagyon hasonló: az étlapon „tartuf”-ként keressük.

Édes pillanatok is várjákEzzel nem ér véget az isztriai gasztronómiai különlegességek sora: ha piacon járunk, érdemes fügét és szentjánoskenyeret beszerezni, vagy megkóstolni a magyar réteshez hasonló struklit, ami egy laktató, almával, vagy sajttal töltött sült tésztaféle.

Ahogy egész Horvátországban, Isztrián is népszerű sütemény a burek, melyet szinte minden pékségben árulnak és nagyon hasonlít a magyar réteshez. Reggelire vagy akár vacsorára is tökéletes, akár kávéval, akár – helyi szokás szerint – joghurttal fogyasztjuk.  A burek tölteléke túró, alma vagy hagymán pirított marhahús is lehet. A másik közkedvelt sütiféle a pritula, amely likőrrel ízesített mazsolás-kelt tésztás sütemény. Egyiket sem érdemes kihagyni!

Nézze meg autópályadíj-kalkulátorunk segítségével, Önnek mennyibe kerül majd eljutni horvát úti céljához!

Kapcsolódó cikkek

Horvátország kincsei: Zadar

Horvátország kincsei 2.

Zadar, vagyis magyarul Zára szintén Horvátország legszebb városai közé tartozik.

Horvátország kincsei: Rab sziget

Horvátország kincsei 4.

Rab sziget Horvátország tengerpartjának északi részén, a Kvarner-öböl déli oldalán fekszik.

Horvátország kincsei: Rogoznica

Horvátország kincsei 3.

Rogoznica nyugalmat és biztos kikapcsolódást jelenthet az ide érkező nyaralók számára.