Hol nyaraljunk kisgyerekkel Horvátországban?

Horvátország közel van, de egy pici gyerekkel vagy babával sokszor az is számít, hogy hat vagy nyolc órát kell-e a kocsiban töltenünk.
Hol nyaraljunk kisgyerekkel Horvátországban? - horvátországi gyerekbarát nyaralóhelyek

Horvátország közel van, de egy pici gyerekkel vagy babával sokszor az is számít, hogy hat vagy nyolc órát kell-e a kocsiban töltenünk.

Kisgyerekkel fontos az is, hogy a part homokos vagy aprókavicsos legyen, hiszen a kicsik nem tudnak biztonságosan közlekedni a forró betonon vagy a csúszós sziklákon. Mindemellett az sem utolsó szempont, hogy a partot könnyen meg lehet-e közelíteni babakocsival, illetve milyen infrastruktúra áll rendelkezésünkre strandolás közben. Nézzünk négy szuper gyerekes strandot az Adrián!

Medulin, a közeli homokos part

Az egyik legjobb választás az Isztriai-félsziget déli csücskén található Medulin, amit autópályán nagyon könnyű megközelíteni, hiszen Budapesttől csak mintegy 620 kilométer a távolsága. A városban tágas és lassan mélyülő homokos öböl várja a fürödni vágyókat, akár 20-30 métert is sétálhatunk befelé a térdig érő vízben. A parton mindent megtalálhatunk, ami a kényelmes és komfortos pihenéshez kell. Bérelhetünk napernyőt, napágyat, találunk zuhanyt, és ha megéhezik vagy megszomjazik a család, bármikor beülhetünk egy étterembe, vagy bekaphatunk valamit a büfében. A nagyobb tesó sem fog unatkozni, a tengerbe épített légváron órákig lehet önfeledten ugrándozni. A partot pedig a település szinte bármely részéről könnyűszerrel elérhetjük, hiszen gyalogosan sincsenek nagy távolságok az apró településen.

Crikvenica, a turistaparadicsom

Ha a gyerkőc maximum 5-6 óra kocsikázásra van kalibrálva, Crikvenica a tökéletes nyaralási célpont, hiszen az autópályán csupán 500 kilométert kell vezetni. Itt azonban nem mindegy, melyik strandot választjuk. Crikvenicán csak egy homokos partszakasz van, méghozzá a fizetős városi strandon, aminek közelében árnyékos játszóteret is találunk. A víz gyorsabban mélyül, de a part közelében el tudnak játszani a picik is – természetesen szigorú felügyelet mellett. Itt is lehet napágyat, napernyőt bérelni, illetve a nagyobbak kipróbálhatják a vízi sportokat. Ha meguntuk a strandolást, Crikvenica sétányán és a városban számtalan üzlet, étterem és kávézó vár minket, akár két hetet is eltölthetünk itt unalom nélkül.

Nin, a homokos partok királynője

Ugyan Nin kicsit messzebb van, mint az előbbiek, hiszen 640 kilométerre fekszik Budapesttől, mégis érdemes nekivágni az útnak, ha kicsit már nagyobbak a gyerekek. Nin körül ugyanis számos lassan mélyülő, langyos vizű, homokos partszakaszt találunk, a falu ugyanis egy kiszáradt folyó medrére épült. Maga a település igazán picike, szinte bárhonnan eljuthatunk 10-15 percen belül a partra, így látnivalót sem kínál túl sokat. A strandok is elég puritánok, érdemes étel-itallal jól felszerelkezve elindulni az apartmanból. Ha egy kis nyüzsgésre vágyunk, vagy kipróbálnánk egy-két jobb éttermet, rövid autózással eljuthatunk a festői óvárossal büszkélkedő Zadarba.

Rab sziget, a smaragd ékkő

Rab közeli sziget ugyan, de a főszezonban számíthatunk arra, hogy a kompra egy-két órát várakoznunk kell a tűző napon. Így ide már valóban csak nagyobb gyerekekkel érdemes elindulnunk. A sziget part felőli oldala egészen zord látványt nyújt, de ez ne riasszon meg minket. Ha átértünk, pár perc autózás után feltűnik a dús vegetáció.

Ha nyugisabb homokos partot keresünk, akkor Kamporba érdemes menni, a kemping melletti szabadstrand finom fövenyes partja ugyanis lassan mélyülő, vize pedig jó meleg. Árnyékot azonban nem nagyon találunk közvetlenül a parton, így érdemes napernyővel, napvédő sátorral felszerelkezve érkezni. A strand meglehetősen nomád, így mindent vigyünk magunkkal, amire szükségünk lehet.

A Lopar melletti hatalmas homokos öböl azonban épp ellenkezőleg, szinte minden kényelmi funkcióval el van látva. Cserébe viszont jóval zsúfoltabb és zajosabb, annak ellenére, hogy sokszorta nagyobb, mint Kampor pici homokos öble.

Kapcsolódó cikkek

Horvátország kincsei: Rogoznica

Horvátország kincsei 3.

Rogoznica nyugalmat és biztos kikapcsolódást jelenthet az ide érkező nyaralók számára.

Hol nyaraljunk kisgyerekkel Horvátországban? - horvátországi gyerekbarát nyaralóhelyek

Hol nyaraljunk kisgyerekkel Horvátországban?

Horvátország közel van, de ha pici gyerekkel vagy babával utazunk, fontos hogy a part homokos vagy aprókavicsos legyen.

Dubrovnik Horvátország

Horvátország kincsei 6.

A város látnivalóval, palotákkal, templomokkal és természetesen számos nyaralóval, szállodával büszkélkedik.