A titokzatos Irán

Az országot a helyiek már időszámításunk előtti idők óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak a Perzsia elnevezéssel illették. Az Irán szó ősi formája az Arianám, amely elnevezéssel a nép az országát egykor nevezte. Az arianám az „Indoiráni népek” szó többes száma, melynek jelentése így "Az árják földje".
A titokzatos Irán

Irán a keresztény világtól, a haladó nyugati szellemű európai nagyvárosoktól mind vallásában, mind kultúrájában, mind szellemiségében nagyon eltér, de épp ezért különösen érdekes. A Közel-Kelet iránt érdeklődő, nyitott szellemiségű európai utazók szívesen vetik bele magukat a mecsetek, minaretek és az ősi perzsa kultúra világába és szívesen veszi át az iszlám világ varázslatos rezgéseit.

A közel-keleti térség második legnagyobb területű országa sok turistát vonz, elsősorban többezer éves írott történelme és kulturális kincsei miatt, amelyek közül számos helyet nyilvánított az UNESCO a Világörökség részévé. Arra azért érdemes figyelni, hogy aki Iránba szeretne utazni, néhány utazási papírt ki kell töltenie és ezekkel a dokumentumokkal nem szabad a „megszállt Palesztinába” utazni. E kifejezés alatt Izraelt értik, alatt, amelynek létét hivatalosan figyelmen kívül hagyják.

Néhány olyan érdekesség, amely Iránból származik és az egész világ ismeri!

Rózsavíz

Évről évre zarándokolnak az iszlám hívei a mekkai Kábai szentélybe, amely a vallás szent helye. Egy héttel a zarándoklat kezdete előtt a szaúdi királyi család és a királyság minisztereinek jelenlétében lemosták a mekkai Nagymecset közepén álló Kába szentélyt (ennek a falába van beépítve a Kába kő vagy más néven Fekete kő) rózsavízzel. Ez a rózsaillat évente két alkalommal (a ramadán előtt, és a háddzs előtt) árasztja el az egész teret, csodálatos aromájával varázsolja magasztossá a zarándokhelyet. A rózsavizet Damaszkuszi rózsából készítik az iráni városban, Qamsar-ban.

Arak Sagi

Sagi, azaz „kiskutya”. A „kis” jelző az alkoholtartalmára utal - ami általában 50% körül van -, de van olyan, amit legalább „teve” névvel kellene illetni a maga 80-90%-os alkoholtartalmával. 1979 óta büntetik az alkohol behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Ennek figyelmen kívül hagyása akár halálbüntetést is vonhat maga után. Az irániak így – természetesen feketén működő házi párlókban – az éj leple alatt, mazsola lepárlásával készítik a népszerű perzsa italt. A perzsa arak – török arakkal ellentétben – nem tartalmaz ánizst. Kb. 60 millió liter Arak Saggi fogy évente Iránban, természetesen illegális lepárlókban készítve. Egyébként a Perzsa-öbölben találkozhatunk a világ legdrágább alkoholos italaival. A világ legmagasabb alkohol árai Iránban vannak.

A perzsaszőnyeg

33,8 millió USA-dollár. Ennyit fizetett ki egy anonim vásárló egy eredeti, XVII. századbeli perzsaszőnyegért a Sotheby Aukciósház árverésén. Az iráni Kerman városából származó remekmű az eddigi legdrágább szőnyeg volt a világon.

Ha valaki szőnyeg nagykereskedés nyitásán gondolkodik, érdemes körbenéznie Iránban, a perzsa szőnyegek közt. Ezek keleti szőnyegek abszolút többségben a iszlám kultúra termékei, készülhetnek csomózással vagy szövéssel. A gyártáshoz pamut-, gyapjú-, juta-, selyemfonalakat, kecske- és teveszőrfonalakat használtak. Ezek megfestéséhez - egészen a XIX. századig - növényi eredetű színezékeknek rendkívül előnyösek a színtartóság szempontjából, ám emellett állati eredetű színeket is használtak. A XIX. századtól kezdve kémiai úton színezik a szőnyegeket. Számtalan motívumot alkalmaznak, amelyeknek jelentése van, így például a mértani motívumok (háromszög – boldogságot jelent, a rombusz – vallási szimbólum), növényi, állati szimbólumok, medalionok, feliratok.

Kisch-sziget

A türkizkék tengerben, Teherántól két órára fekszik a luxusvakáció-sziget, Kisch. Az állam gondosan ügyelt arra, hogy a vakációzók minden igényét teljes körűen kiszolgálják: beachclub, diszkóhajó, jet-ski áll rendelkezésükre. Az iszlám nők kicsit hanyagabbul hordják errefelé a fejkendőjüket, a fürdőnadrágjaikat térd fölé is felhajtják, bár még Kisch-en is tartaniuk kell az erkölcsi rendőrségtől. A nyugati turista hölgyekkel ellentétben strandröplabdát nem nézhetnek.

A perzsa kapcsolatok

Az ellenkező nemű beszélgetőtársak - a nemek közti távolság megtartása érdekében - gyakran nem néznek egymás szemébe. Egy férfi és egy nő, akár házasok, akár nem, nyilvánosan nem érinthetik meg egymást és minden érzelemnyilvánítás tilos.

Jó tudni, hogy akik nincsenek összeházasodva, nem mehetnek egy hotelszobába. Ha törvénytelenül létesítenek szexuális viszonyt, akár meg is kövezhetik az elkövetőket.

De azért az irániak itt is találtak egy kiskaput. Bár a törvény szigorú, a kijátszásának egyik módja az úgynevezett óhajházasság, az ideiglenes házasság. Síita hagyományként ez Iránban kifejezetten megengedett. Ez az ideiglenes szövetség akár fél óráig tarthat, de akár „holodiglan-holtomiglan” is lehetséges. Az egyetlen fontos dolog, hogy a házassági szerződés szabályozza a házasság időtartamát és a menyasszony ajándékát a vőlegény számára.

Csak a házasságból származó gyermekeket tekintik törvényesnek.

Kapcsolódó cikkek

Egy zürichi hotelben robotpincérre bízzák a szobaszervízt

Egy zürichi hotelben robotpincérre bízzák a szobaszervízt

Kissé futurisztikus, de nagy segítség a hotelpincér.

Miért éri meg télen is Athénba utazni?

Miért éri meg télen is Athénba utazni?

Ilyentájt alig járnak turisták a görög fővárosban, ami még kellemesebbé teszi a látogatást.

FICO Eataly World – gasztro vidámpark Bolognában

FICO Eataly World – gasztro vidámpark Bolognában

A FICO Eataly World, Bologna egyik turisztikai látványossága. Mutatjuk is, hogy miért!