Idegenvezető szeretnél lenni? Jó, ha tudod ezeket a tényeket

Információkat nyújtunk az idegenvezető szakmával kapcsolatban.
Idegenvezető szeretnél lenni? Jó, ha tudod ezeket a tényeket

Egy idegenvezetőknek sok készséggel és képességgel kell ahhoz rendelkeznie, hogy maximálisan el tudja látni a feladatait. De nagyon sok mindent el is kell viselniük az emberektől. Éppen azért sem baj, ha az idegenvezető empatikus, türelmes és jó problémamegoldó képességgel rendelkezik. Mutatunk néhány képességet és készséget, amelyekre feltétlenül szükséged lesz, mutatjuk, hogy milyen „atrocitások” érhetnek egy idegenvezetőt és, hogy mit tegyél, ha egyéni vállalkozóként szeretnél idegenvezető lenni.

5 készség és képesség, amelyekre feltétlenül szükséged lesz

Egy idegenvezető a világ legszebb és legkülönlegesebb helyein megfordul, így ismernie kell az adott hely földrajzát, történelmét, a helyi szokásokat, kultúrát. Nem csak a száraz tényeket kell közölnie a turistákkal, hanem jó, ha az információkat humorral fűszerezve adja át az embereknek.

A turisták eltérő nemzetiségűek, korcsoportúak lehetnek, akik eltérő életterekből, kultúrából jönnek. Más társadalmi normák és elvárások szerint élnek és ezt egy idegenvezetőnek tudni kell kezelni. Éppen ezért a megértés képessége és az empátia elengedhetetlen ebben a szakmában.

A pontosság és a szervezettség is kulcsfontosságú egy idegenvezető részéről és az alkalmazkodó képességére is nagy szükség van.

Az idegenvezetőnek mindig és minden körülmények között fenn kell tudni tartani a turisták érdeklődését, ezért a kommunikációjának kiemelkedőnek kell lenni. A jó kommunikáció azonban nem elegendő, hiszen ehhez az is kell, hogy az idegenvezető egy karizmatikus személy legyen, aki amellett, hogy szórakoztatja a közönségét, még barátságos is.

5 dolog, amit az idegenvezetők nem igazán osztanak meg, és nem szeretnek

Az idegenvezetők általában odáig vannak a munkájukért. Ezt a szakmát, hivatást valóban csakis szívvel-lélekkel lehet végezni. Azonban vannak olyan dolgok, amelyektől nekik is égnek áll a hajuk, ami nekik sem igazán tetszik a munkájukban, vagy a turistákban. Mutatunk is 5 dolgot!

1. Egy jó idegenvezető alaposan felkészül, akár egy galériában vezeti körben a turistákat, akár az adott város egyéb nevezetességeit mutatja be a közönségnek. Egyetlen idegenvezető sincs odáig attól, amikor a turisták esetleg a telefonjukban kutakodnak információkért és közbekotyognak, okosabbnak akarnak tűnni az idegenvezetőnél. Főleg úgy, hogy az emberek általában nem is önmaguktól, hanem a Google segítségével annyira tájékozottak és jól informáltak.

2. Az idegenvezető nem a barátunk. Akkor sem, ha nagyon szimpatikus és barátságos. Nem illik neki személyes kérdéseket feltenni. Attól pedig végképp kikészülnek, ha azt kérdezik tőlük, hogy van - e igazi munkájuk? Márpedig sokan teszik fel nekik ezt a kérdést is.

3. A felesleges és az ostoba kérdésektől is rosszul vannak, de általában akkor is mosolyognak, amikor legszívesebben üvöltenének, hiszen türelmesnek kell lenniük.

4. Az idegenvezető nem bébiszitter. Lehet, hogy szeretik a gyerekeket, de nem az a dolguk, hogy a turisták gyerekeire vigyázzanak, miközben a szülők egymással vannak elfoglalva, vagy éppen szelfiket készítenek.

5. Nem szeretik, amikor az aurájukba másznak a turisták és belelihegnek az arcukba, pedig ez is gyakran előfordul.

Már online is elindíthatod az egyéni vállalkozásodat

Egyéni vállalkozóként is lehetsz idegenvezető, és akár már online is elkezdheted az első lépéseket. A Webes Ügysegéden keresztül van lehetőség az egyéni vállalkozás online módon történő indításához.

Az Ügyfélkapun sokféle adatot szükséges bejelenteni: tevékenység megkezdése, adatváltozás, tevékenység szüneteltetése, tevékenység folytatása, tevékenység megszűnése.

Személyesen is elindíthatod a vállalkozásodat, az illetékes Kormányablakban. Akár személyesen, akár online indítod el a vállalkozásodat, szükséged lesz székhelyre, de a telephelyet és fióktelepet is meg kell jelölni.

A vállalkozásodat szüneteltetheted is, legalább egy hónapig és legfeljebb két évig. Ezt is mindenképpen be kell jelenteni az Ügyfélkapun.

Székhelyként az otthonodat is megjelölheted, de székhelyszolgáltató szolgáltatásait is igénybe veheted. A Logosz Cégcsoport is egy ilyen székhelyszolgáltató, de nem csak ebben, hanem az egyéni vállalkozás elindításában, a cégalapításban is segítségedre lehetnek. További szolgáltatásaik: cégmódosítás, cég adás-vétel és bélyegzőkészítés.

Kapcsolódó cikkek

Kiruna, a svédországi bányászváros költözik

Kiruna, a költöző város Svédországban

Hogy lehet egy egész várost elköltöztetni?

Kis-Antillák: a karibi álomvilág

Kis-Antillák: Karibi álomvilág – csak mint a Paradicsomban

Elvarázsoló egzotikus szigetek, ahol találkozik a francia érzék és a kreol szenvedély.