Búvárkodás, roncsmerülés Horvátországban - az 5 legérdekesebb elsüllyedt hajó

Horvátországban számtalan hajóroncs várja a bátrabb búvárokat, az öt legérdekesebbet gyűjtöttük össze.
Az 5 legérdekesebb elsüllyedt hajó Horvátországban

Horvátországban számtalan hajóroncs várja a bátrabb búvárokat, az öt legérdekesebbet gyűjtöttük össze:Baron Gautsch

Az osztrák-magyar tulajdonban lévő hajó 1914-ben futott aknára a Brioni szigetektől nyugatra, Rovinj közelében (itt érdemes megszállni). Érdekessége a hajónak, hogy miután léket kapott, ugyanabban a pozícióban érkezett az aljzatra, mint ahogy a tengeren úszott.

Nyáron a roncsot csak rossz látási viszonyok között lehet megmerülni. A gyenge áramlatok miatt kényelmesen bejárható a hajótest.

Lina

Ez a hajó is az első világháború idején merült hullámsírba, vesztét a köd okozta, nem háborús esemény. A viharos tengeren Cres sziget sziklái ütöttek méretes lyukat az olasz gőzhajó oldalába. Ötvenöt méteres mélységben van a hajócsavar, ide már a kedvtelési céllal búvárkodók csak a szabályok áthágásával juthatnak el. Kitűnő látótávolság és gyenge áramlatok teszik gazdagabbá a merülést.

Peltastis

Szintén vihar áldozata lett az a görög hajó, amely a Krk szigeti Šilo városának kikötője mellett süllyedt el. A szóbeszéd szerint hatalmas vihar volt 1968 januárjában, két horgony sem tudta tartani a hajót, menthetetlenül sodródni kezdett a parti sziklák felé és a kapitány sem volt már szomjas. A későn észlelt vészhelyzet miatt, motorindítás után is csak lassítani lehetett a hajó elsüllyedését.

Páratlan búvárparadicsom alakult ki a roncs körül, bámulatos élővilága lett a görög teherhajónak.

Vassilios T.

Ismét görög teherszállító hajó találkozott a parti sziklákkal, a története is pont olyan zavaros, mint a Peltastis-é. 1939-ben, állítólagos kormányberendezés hibára hivatkozva történt a baleset, de az újságok szinte azonnal biztosítási csalásról kezdtek cikkezni, nyilván nem alaptalanul. Vis szigete mellett pihen a hatalmas teherszállító hajó az oldalára fordulva. A hajó szénrakománya kihullott a raktérből, szénkupacok hevernek az aljzaton, amerre a szem ellát. A látótávolság általában megfelelő, az áramlatokra figyelni kell.

Teti

1930 januárjában kapott végzetes léket ez az olasz teherhajó, Vis szigete mellett süllyedt el. Navigációs hiba miatt lett a gőzösből búvárlátványosság, a nagy hullámok és a vihar miatt a legénység egyetlen tagja sem látta a közelgő parti sziklákat. Érdekessége a roncsnak, hogy az orrész alig tízméteres mélységben pihen, a kifordult kazán légzőcsővel is könnyedén megközelíthető. Vis szigetre jellemző remek látótávolság és mérsékelt áramlás jellemzi a merülőhelyet.

A tengerfenéken pihenő hajótestek megmerülése olyan múzeumba enged betekintést, ahová nem juthat el mindenki. A hullámsírba merült roncsokat könyörtelenül bekebelezi a természet, így adva színes és élő hátteret a múlt egy kiragadott részletének.

Nézd meg az útiköltség-kalkulátor segítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás, a horvátországi autópályadíjakkal és kompdíjakkal együtt!

Kapcsolódó cikkek

A titokzatos Irán

A titokzatos Irán

Az országot a helyiek már időszámításunk előtti idők óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak a Perzsia elnevezéssel illették. Az Irán szó ősi formája az Arianám, amely elnevezéssel a nép az országát egykor nevezte. Az arianám az „Indoiráni népek” s

Miért éri meg télen is Athénba utazni?

Miért éri meg télen is Athénba utazni?

Ilyentájt alig járnak turisták a görög fővárosban, ami még kellemesebbé teszi a látogatást.

Nyaralás 2022 - hova menjek nyáron nyaralni? 5 úticél tipp - nyaralás 2023

Előzzük be a nyarat! 5 úticél tipp

Nézzük, hol kezdődik hamarabb a nyár!