A horvát Adria

Európa egyik legszebb látványában lehet része annak, aki a Dinári-hegység felől közelíti meg a horvát tengerpartot.
A horvát Adria - tengerparti nyaralás Horvátországban

Európa egyik legszebb látványában lehet része annak, aki a Dinári-hegység felől közelíti meg a horvát tengerpartot. Miután felkapaszkodtunk a kanyargós úton a hegyre, s elkezdünk lefelé ereszkedni, egyszer csak kitárul a látóhatár, s feltűnik a valószínűtlenül kék Adria. A tükörsima vízen, mint megannyi fehér pötty, úsznak a vitorlások, a pazar luxusjachtok, a távolban a Kvarner-öböl szigetei, Krk, Rab, Cres, Losinj foltjai emelkednek.

Az Isztriai-félsziget partján Rijeka mellett láncszemekként sorakoznak a kedves üdülőhelyek, melyek közül mindenképpen érdemes meglátogatni a ligetes, virágos Opatiját, mely már a Monarchia idején is kedvelt fürdőhely volt,, valamint a hegyes-völgyes Icicit, Lovrant és Moscenicka Dragát. S végig, dél felé haladva a dalmát partokon Zadart, Splitet, Dubrovnikot egyaránt római paloták, villák, középkori erődök, várak, szűk, velencei időket idéző utcák, a városok fölé magasodó templomtornyok teszik oly festőivé.

A kikötőkben lágyan ringanak az apró halászhajók, amelyek hajnalonként futnak ki a tengerre, hogy a reggeli órákban a tenger gyümölcseivel térjenek vissza. Nem sokkal később már hangos szóval kínálják a friss halat, kagylókat az árusok a piacon, s ínycsiklandozó illetok csalogatják a vendéglőkbe az arra járót.

A horvát Adria egyik legnagyobb vonzerejét a sziklás öblök jelentik. A kristálytiszta vízben úgy tűnik, hogy a mélyen fekvő kövek csupán karnyújtásnyira vannak, s az apró színes halak kifejezetten a mi szórakoztatásunkra lejtik táncukat. S ha búvárszemüveggel merülünk, hihetetlenül színes vízi világban gyönyörködhetünk.

Horvátországi hajóútakat pedig itt találsz.

Kapcsolódó cikkek

Horvátország kincsei: Bibinje

Horvátország kincsei 5.

Bibinje egy kis település Zadar városától 8 kilométerre, ami akár biciklivel is megközelíthető.

Hol nyaraljunk kisgyerekkel Horvátországban? - horvátországi gyerekbarát nyaralóhelyek

Hol nyaraljunk kisgyerekkel Horvátországban?

Horvátország közel van, de ha pici gyerekkel vagy babával utazunk, fontos hogy a part homokos vagy aprókavicsos legyen.

Grand Park Hotel Rovinj***** Horvátország

Grand Park Hotel Rovinj***** Ötcsillagos nyaralás

Rovinj igen különleges hely, ahol nemrég pazar hotel épült, amely a város ékességévé vált.