A fogápolás fontosságát soha nem szabad alábecsülnöd

Az étkezéseket követően a fogközökben és a fognyakak körül megtelepedő lepedék a baktériumok melegágya lehet, kiváltképp akkor, ha az rendszeresen nem kerül eltávolításra és meszesedve plakkokká alakul. Az érdes felületű, ásványosodott plakkokat pedig már nem lehet egyszerűen egy fogmosással eltávolítani.
A fogápolás fontosságát soha nem szabad alábecsülnöd

A plakkokban megtelepedve elszaporodhatnak a gyulladást és szuvasodás okozó baktériumok

A fogakon és a fogíny alatti plakkokon megtelepedő baktériumok különböző fog-, fogíny-, és fogágybetegségek melegágyát képezhetik.

A baktériumok pedig, bizonyos ételek hatására savat termelhetnek, amely erősíti az ételek (pl. szénsavas üdítők, gyümölcsök) okozta saverózió hatását lassan kioldva az ásványi anyagokat a fogzománcból.

Nem véletlen kell elég időt szánni a megfelelő fogápolásra. Ugyanis amikor a fogzománcon a saverózió következtében repedés, illetőleg fogfelszíni folytonossági hiány alakul ki, a fog belső szöveteibe bejutva a baktériumok tovább roncsolják a fogat, míg azon idővel szabad szemmel is jól látható lyuk jelenik meg.

Attól azonban, hogy valaki sűrűn mossa a fogát, még tapasztalhatja fogain a korai szuvasodás jeleit

Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a gyakori fogmosás, ha azt nem megfelelő technikával, nem alaposan végezzük, csak részben, vagyis elégtelenül képes eltávolítani a szájban található lepedékeket.

Az elégtelen fogmosás pedig kiváltképp éjszaka, a szánkban ismételten savas közeghez és így rossz szájhigiéniához vezethet.

Nem megfelelő szájhigiéniáról árulkodhat a kellemetlen szájszag is

Amennyiben fogmosást követően tartósan megmaradó, kellemetlen szájszagot tapasztalsz, azt nem biztos, hogy a rossz technikájú vagy elkapkodott fogmosás okozza. A kellemetlen vagy bűzös szájszagot okozhatja ínygyulladás vagy akár egy szuvasodó fog is.

Az ínygyulladás megszüntethető a fog szuvasodása pedig akár el is kerülhető egy megfelelő szájápolási rutin kialakulásával.

A fogak alapos tisztításához szükséges, jó technika könnyen elsajátítható épp úgy, mint a napi szájápolási rutin épp ezért érdemes mindkettőnek a kialakítását, megtanítását már gyerekkorban elkezdeni.

A fog-, a fogágy- és fogínygyulladás az általános egészségre is hatással van

A különböző periodontális betegség oki tényezőinek megszüntetése épp olyan fontos, mint a tünetek megfelelő kezelése, ugyanis azok az egész testre kihathatnak.

A tartósan fennálló fog- és fogínybetegségekkel, gyulladásos szájüregi panaszokkal összefüggésbe hozhatóak egyes emésztési problémák épp úgy, mint más szervi megbetegedések, például a reumatoid arthritis, a 2-es típusú diabétesz és egyes kardiovaszkuláris betegségek.

A szájüregben felszaporodó patogének a tüdőbe kerülve akár aspirációs tüdőgyulladáshoz is vezethetnek azonban a rendszeres, megfelelő technikájú fogmosással csökkenthető ennek rizikója.

Milyen a jó fogmosás?

Röviden és tömören: gyakori, rendszeres, alapos. Fontos, hogy minimum napi két alkalommal, reggel és este, megfelelő fogápolási rutint kialakítva ápold fogaidat.

A lényeg, hogy ennek során olyan technikát válassz, amely egyaránt alaposan képes megtisztítani a fogak, a fogközök, a fognyak és az ínyszél kényes területeit, ugyanis ezekről a területekről indul ki a legtöbb fogágybetegség.

Kapcsolódó cikkek

Mennyit utazgathatok majd a nyugdíjamból?

Mennyit utazgathatok majd a nyugdíjamból?

A kérdésre annál mindenképpen mélyebben igyekszünk válaszolni, hogy „Nekem / Neked már biztosan nem lesz nyugdíjad!”.

A fogápolás fontosságát soha nem szabad alábecsülnöd

A fogápolás fontosságát soha nem szabad alábecsülnöd

Az étkezéseket követően a fogközökben és a fognyakak körül megtelepedő lepedék a baktériumok melegágya lehet, kiváltképp akkor, ha az rendszeresen nem kerül eltávolításra és meszesedve plakkokká alakul.

Miben különböznek egymástól a lézeres szemműtét kezelések?

Miben különböznek egymástól a lézeres szemműtét kezelések?

A lézeres szemműtét kezelések szerencsére sok mindenben gyakorlatilag azonosak: biztonságosak, vagyis nem kockázatosak és ugyanazokat a szemproblémákat tudják megoldani.