Mennyit utazgathatok majd a nyugdíjamból?

A kérdésre annál mindenképpen mélyebben igyekszünk válaszolni, hogy „Nekem / Neked már biztosan nem lesz nyugdíjad!”. Mielőtt megpróbálnánk a jövőre koncentrálni, nézzük meg, hogy idén mekkora (állami) nyugdíjakat kapnak a magyar idősek és milyen lehetőségek vannak a nyugdíjunk kiegészítésére.
Mennyit utazgathatok majd a nyugdíjamból?

A 2021-es magyar állami nyugdíjak

A Magyar Államkincstár adatait alapul véve 2021-ben az öregségi átlagnyugdíj összege 148.450 Ft, míg a medián nyugdíj 132.780 Ft, havonta. A két szám között a különbség az, hogy az átlagos szám az összes nyugdíj átlaga, míg a medián az a szám, amely a lakosok 50%-a megkeres legalább. Ennél részletesebb statisztika is elérhető. Nézzük először azokat, akik könnyedén elrándulhatnak más kontinensekre is, ha kedvük támad.

Négyszázezer forint felett

- 9 fő nyugdíja 2 millió forint feletti: ez fizetésnek sem rossz, főleg nem alkalmazottként!

- 23-an 1 millió forint felett, de 2 millió forint alatt kapnak öregségi nyugdíjat: itt sincs gond egy néhány hetes hajókázással, akár egy luxuskabinban sem.

- 1373-an ugyan nem érik el a hét számjegyet, de azért legalább 500.000 Ft-ot kapnak. Egy havi fizetésből itt is kijön egy jó kis egy hetes kiruccanás: ha a Maldív-szigetekre nem is, Dubaiba azért el lehet jutni.

- 4998 ember keres legalább 400.000 Ft-ot, de kevesebbet, mint fél milliót. Szintén szép summa, de ez jelenleg „csak” 1100 euró körüli összeg.

Négyszázezer forint egy elég jó lélektani határ: ezzel bátran vág neki az ember a hónapnak, még az ország drágább részein is (igaz, nem Rózsadombon házat bérelve). A 2 millió 21 ezer nyugdíjas közül ez jelenleg 6403-nak adatik meg, ők az összes nyugdíjas 0,3%-a. Vagyis 99,7% ez alatt az összeg alatt kap nyugdíjat.

Kétszázezer forint felett

- 31762 ember nyugdíja 300.000 és 400.000 Ft közötti,

- 220 301-en pedig 200.000 és 300.000 forint között keresnek. Így 200.000 Ft felett mindössze a nyugdíjasok 13%-a kap állami juttatást.

Nagyban attól függően, hogy hol élünk, esetleg egy rövid kirándulás beleférhet. A más kontinensekre eljutást nagyjából elfelejthetjük: hacsak nem Ryanair géppel egy hétvégét Marokkóban.

Százezer forint felett

- 373 958-an 150 ezer és 199 999 között, míg

- 809 879-en 100 ezer és 149 999 közötti nyugdíjhoz jutnak havonta.

Itt már sajnos az utazások inkább az álmok kategóriájába esnek.

Százezer forint alatt

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de több mint félmillió nyugdíjas, 532 803-an 50 ezer és 99 999 között kap havi nyugdíjat,

- 28 981-en 28 500 és 49 999 forint között,

- 17 777-en pedig 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek.

Bármelyik kategóriában előfordulhat, hogy a magyar állami nyugdíj mellé más állam is fizet nyugdíjat, ennek mértékéről nincsen elérhető statisztika.

Hogyan lehet kiegészíteni az állami nyugdíjat?

Bárhogyan. Lakásvásárlással, lakáskiadással, bankszámlán tárolt pénzzel, értékpapírokkal, kriptovalutákkal, tőzsdézéssel, stb. Azonban nem véletlen, hogy törvény szerint (2014-es SZJA törvény) három olyan termékkategória van, amelyet az állam adókedvezménnyel támogat, mint nyugdíj előtakarékosságot. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ).

Ezek nem egy-egy terméket jelölnek, hanem piaci szereplők (jellemzően biztosítótársaságok) termékkategóriáit, összesen közel 100-féle termék található meg a magyar piacon. Ha ezeket nem akarjuk egyesével végigböngészni, szerintünk érdemes egy független (!) szakértőhöz fordulni, aki az ügyfelek számára ingyenesen (csakúgy, mint egy adott cég képviselője, ők is jutalékot kapnak a biztosító társaságtól) bemutatja, melyik a legjobb lehetőség, személyre szabva.

Kapcsolódó cikkek

Miben különböznek egymástól a lézeres szemműtét kezelések?

Miben különböznek egymástól a lézeres szemműtét kezelések?

A lézeres szemműtét kezelések szerencsére sok mindenben gyakorlatilag azonosak: biztonságosak, vagyis nem kockázatosak és ugyanazokat a szemproblémákat tudják megoldani.

A fogápolás fontosságát soha nem szabad alábecsülnöd

A fogápolás fontosságát soha nem szabad alábecsülnöd

Az étkezéseket követően a fogközökben és a fognyakak körül megtelepedő lepedék a baktériumok melegágya lehet, kiváltképp akkor, ha az rendszeresen nem kerül eltávolításra és meszesedve plakkokká alakul.

Mennyit utazgathatok majd a nyugdíjamból?

Mennyit utazgathatok majd a nyugdíjamból?

A kérdésre annál mindenképpen mélyebben igyekszünk válaszolni, hogy „Nekem / Neked már biztosan nem lesz nyugdíjad!”.