Olasz borvidékek, amelyeket ismernie kell

Olaszország egyik legnépszerűbb borvidéke Trentino-Alto Adige, amely Pinot Grigio, Chardonnay és más nemzetközi fajták termesztéséről ismert. Ez a régió változatos történelme, drámai földrajzi adottságai és változatos éghajlata miatt ideális hely a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez. Valójában ez az egyetlen olasz régió, ahol az elmúlt két évtizedben nőtt a szőlőültetvények száma.
Olasz borvidékek, amelyeket ismernie kell

Veneto a leghíresebb olasz borvidék, a Conegliano Valdobbiadene várost körülvevő dombokon nagyszerű Prosecco készül. Ez a régió kevésbé turistás, mint a szomszédos régiók, de itt termesztik Olaszország leghíresebb fajtáit, többek között a Cabernet Sauvignont, a Pinot Grigio-t és a Merlot-t. Annak ellenére, hogy kevésbé népszerű, mint Toszkána és Lazio, Umbria a borbarátok kedvelt célpontja, és közel van az ország néhány leghíresebb borvidékéhez.

Az ízléstől függően Olaszország leghíresebb borvidékein különböző bortípusokat állítanak elő. A Barolo régióban például kiváló Moscato d'Asti, Dolcetto és más borok készülnek. Emellett a Lambrusco, amelyet olcsó édes bornak tituláltak, valójában lehet egészen száraz vagy nem száraz. Lombardia a pezsgőiről és a Pinot Noirról ismert, és népszerű bortermelő terület.

Egy másik híres olasz borvidék a Soave, amely a száraz fehérborairól ismert. A Suavia pincészet testvérei nagyszerű fehér- és vörösborokat készítenek. A pincészet három nővérének saját szőlőültetvénye van, és az ő szőlőjük a legértékesebb a világon. A Soave pincészet jó hely arra, hogy megkóstolja Olaszország legkeresettebb borait. Megkóstolhatod más híres boraikat is, például a Barolo-t.

Tirol borvidékein különböző szőlőfajták teremnek. A legnépszerűbb vörösbor a Trebbiano. A legjobb fehérbor a trebbiano és a corvina keverékéből készül. A régió a Pinot Grigio-ról és a Proseccóról ismert. A Veneto régió szintén jó hely a helyi híres borok megkóstolására. Az olasz konyha és borkultúra megismerésére is jó hely.

Liguria egy régió Közép-Olaszországban. A Cinque Terre-félsziget fehér- és rozéborairól ismert. A régió sziklás partvidéke és sós tengervize hozzájárul az itt termelt borok minőségéhez. Míg az olasz borvidékek a boraikról híresek, addig az olasz borászat egy ipar által vezérelt üzletág. Ahhoz, hogy a turizmusból pénzt lehessen keresni, szőlőültetvényt kell termeszteni.

Lazio ad otthont Rómának. Ez a régió szintén híres borvidék. Fehérborairól ismert, és nagy elismerést kapott ízletes fehérboraiért. A Lazio területén található talaj savanyú, és ideális a fehér szőlő termesztéséhez. A Tirrén-tenger hozzájárul a hűvös éghajlathoz. Leghíresebb szőlőültetvényei délen találhatók.

Még több olasz bor itt: https://borkorzo.hu/olasz-borok

Kapcsolódó cikkek

Top 5 hotel Rómában - 5 római szállás, amit érdemes csekkolnod

Top 5 hotel Rómában

Ha menekülnél a télből, Róma nagyszerű választás.

Top 4 hotel Velencében - velencei szállások

Top 4 hotel Velencében

Velencében igazán és kellemes kikapcsolódhatunk.

Kihagyhatatlan a Velencei Biennálé 2023-ban is

Élet a díszletek mögött: kihagyhatatlan a Velencei Biennálé

Kortárs képzőművészet egy élő múzeumként működő városban.