Olasz borvidékek, amelyeket ismernie kell

Olaszország egyik legnépszerűbb borvidéke Trentino-Alto Adige, amely Pinot Grigio, Chardonnay és más nemzetközi fajták termesztéséről ismert. Ez a régió változatos történelme, drámai földrajzi adottságai és változatos éghajlata miatt ideális hely a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez. Valójában ez az egyetlen olasz régió, ahol az elmúlt két évtizedben nőtt a szőlőültetvények száma.
Olasz borvidékek, amelyeket ismernie kell

Veneto a leghíresebb olasz borvidék, a Conegliano Valdobbiadene várost körülvevő dombokon nagyszerű Prosecco készül. Ez a régió kevésbé turistás, mint a szomszédos régiók, de itt termesztik Olaszország leghíresebb fajtáit, többek között a Cabernet Sauvignont, a Pinot Grigio-t és a Merlot-t. Annak ellenére, hogy kevésbé népszerű, mint Toszkána és Lazio, Umbria a borbarátok kedvelt célpontja, és közel van az ország néhány leghíresebb borvidékéhez.

Az ízléstől függően Olaszország leghíresebb borvidékein különböző bortípusokat állítanak elő. A Barolo régióban például kiváló Moscato d'Asti, Dolcetto és más borok készülnek. Emellett a Lambrusco, amelyet olcsó édes bornak tituláltak, valójában lehet egészen száraz vagy nem száraz. Lombardia a pezsgőiről és a Pinot Noirról ismert, és népszerű bortermelő terület.

Egy másik híres olasz borvidék a Soave, amely a száraz fehérborairól ismert. A Suavia pincészet testvérei nagyszerű fehér- és vörösborokat készítenek. A pincészet három nővérének saját szőlőültetvénye van, és az ő szőlőjük a legértékesebb a világon. A Soave pincészet jó hely arra, hogy megkóstolja Olaszország legkeresettebb borait. Megkóstolhatod más híres boraikat is, például a Barolo-t.

Tirol borvidékein különböző szőlőfajták teremnek. A legnépszerűbb vörösbor a Trebbiano. A legjobb fehérbor a trebbiano és a corvina keverékéből készül. A régió a Pinot Grigio-ról és a Proseccóról ismert. A Veneto régió szintén jó hely a helyi híres borok megkóstolására. Az olasz konyha és borkultúra megismerésére is jó hely.

Liguria egy régió Közép-Olaszországban. A Cinque Terre-félsziget fehér- és rozéborairól ismert. A régió sziklás partvidéke és sós tengervize hozzájárul az itt termelt borok minőségéhez. Míg az olasz borvidékek a boraikról híresek, addig az olasz borászat egy ipar által vezérelt üzletág. Ahhoz, hogy a turizmusból pénzt lehessen keresni, szőlőültetvényt kell termeszteni.

Lazio ad otthont Rómának. Ez a régió szintén híres borvidék. Fehérborairól ismert, és nagy elismerést kapott ízletes fehérboraiért. A Lazio területén található talaj savanyú, és ideális a fehér szőlő termesztéséhez. A Tirrén-tenger hozzájárul a hűvös éghajlathoz. Leghíresebb szőlőültetvényei délen találhatók.

Még több olasz bor itt: https://borkorzo.hu/olasz-borok

Kapcsolódó cikkek

Kihagyhatatlan a Velencei Biennálé 2023-ban is

Élet a díszletek mögött: kihagyhatatlan a Velencei Biennálé

Kortárs képzőművészet egy élő múzeumként működő városban.

Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

Az Etna kitörései látványos fotótémát adnak a képekhez, mégis a hamu és a láva sok szicíliainak gondot okoz.

Top 5 hotel Rómában - 5 római szállás, amit érdemes csekkolnod

Top 5 hotel Rómában

Ha menekülnél a télből, Róma nagyszerű választás.