Így dobd fel az idei nyaralást a Balatonon: ez a nyár más lehet, mint a többi!
1. Bérelj csónakot, hajót vagy jachtot!
Mi lenne relaxálóbb elfoglaltság, mint a Magyar Tenger kellős közepén, a verőfényben pihenni, a vízbe ugrálni, netán éppen bulit tartani a legjobb barátaiddal? Szerencsére ma már a csónak-, hajó- vagy jachtbérlés sem csak a leggazdagabbak kiváltsága, akár közösen is összedobhattok rá!
Fontos az is, hogy ma már lehet csónakot bérelni jogosítvány nélkül, így ez sem szegheti a kedveteket. A motoros csónak ugyanis jogosítvány nélkül vezethető, nem igényel külön tanfolyamot és képesítést sem.
Elektromos hajót is vezethetünk a Balatonon. Persze tudni kell, hogy az elektromos hajó egy feltöltéssel a sebességtől függően 2-8 órát működik. Amennyiben viharjelzés nincs érvényben, 1500 méterre lehet a parttól eltávolodni.
2. Látogass el a levendulamezőkre!
Ha a kora nyári napokat a Balaton környékén töltjük, mindenütt napraforgóföldek veszik körül. Mindenhol ott vannak, ameddig a szem ellát: sárga mezőket csodálhatunk a Keszthelyről Hévízre vezető út két oldalán.
Ha a megfelelő időben látogatsz a Balaton környékére, a levendulamezőkön is barangolhatsz. A „földek” aatt valójában szántóföldekre gondolunk, nem csak kis levendulakertekre. Július első felében látni a mezőket teljes pompájában!
A gyönyörű földek, amelyeknek megtekintését ajánljuk a Kőröshegyi Levendulás vagy a Tihanyi-félszigeten található Tihanyi Levendárium, illetve a Dörgicsei Levendula Major. Tihany mindenféle levendulatermékre specializálódott, így ha ott jársz, kóstold meg a levendulás sört vagy fagylaltot.
3. Kóstold meg a helyi bort!
Valószínűleg először a finom fehér Tokai jut eszedbe, amikor a magyar borról hallasz. De hallottál már arról, hogy a Balaton is híres borkultúrájáról?
A helyi pincészetek látogatása pillanatok alatt a balatoni bor szerelmesévé tehet, és ez minden bizonnyal az egyik legnyomósabb érv a Balaton mellett! A vulkanikus talajnak és a rendkívül megfelelő mikroklímának köszönhetően a terület tökéletes szőlőtermesztésre.
A pincészeteket végiglátogatva nemcsak megkóstolhatjuk ennek az italnak a különböző fajtáit, hanem tanulhatunk a készítési folyamatukról is.