Balatoni pihenés és a legszebb balatoni helyek

Balaton, a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tava.
Balatoni pihenés és a legszebb balatoni helyek

Minden magyar számára ismert, de turisták körében is nagyon híres, mivel Budapest mellett a leglátogatottabb helyszín. A tó hossza 77 km, a legkisebb szélessége Tihanynál van, ahol 1,5 km-es, a legnagyobb távolság a két part között Balatonvilágosnál és Balatonalmádinál található, amely 12,7 km. A tó vízfelülete 594 km². A legmélyebb pontja a Tihanyi-szoros legmélyebb árkában van, a "Tihanyi-kút"-nál, itt a tó feneke 11-12,5 méter mélységben van. A tó három megye – Somogy, Zala és Veszprém – területén található. Teljes vízkészlete körülbelül két évente cserélődik. A speciális klíma miatt a napos órák száma egy évente átlagosan 2000 körül mozog. A legnaposabb hónapnak a június tekinthető és a legkevesebb eső augusztusban és szeptemberben szokott esni.

A Balaton vizéről azt szokták mondani, hogy bársonyos, selymes és lágy. Környékén 179 település található. A Balaton és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, amelyet 1997-ben alapítottak. A park része a Tihanyi-félsziget is, amely 1952-ben lett Magyarország első tájvédelmi körzete.

Balatoni látnivalók

A kialudt vulkánok, díjnyertes szőlőskertek és termálfürdők között elhelyezkedő Balaton, Magyarország és a környező országok minden részéről vonzza az érdeklő vendégeket. Van néhány különleges, egyedi ok, ami miatt érdemes ellátogatni a Balatonra, mert ez a hely valójában gyönyörű. A Balaton legjobb látnivalói közül sok a parttól távol található.

· Badacsony. A 438 méter magasságú Badacsony a Balaton legmagasabb pontja, és lenyűgöző panorámát kínál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, 1965-ben, az országban másodikként tájvédelmi körzetté nyilvánították. Itt szintén található egy kialudt vulkán, amely szinte félszigetként nyúlik be a tóba.

· Kékszalag vitorlaverseny. A balatoni Kékszalag előszőr 1934-ben volt rendezve és mai napig Európa egyik leghosszabb és legrégibb tókerülő vitorlaversenynek tekinthető. A versenyt évente rendezik. Hagyományos útvonala: Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred. A megtett távolság hossza légvonalban: 155 km. Ezt a távolságot régebben a versenyzők időkorlátozás nélkül teljesíthettek, de manapság motorhasználat és kikötés nélkül, 48 órát kapnak.

· Balatonfüred. Az északi parton fekvő Balatonfüred a Balaton egyik fővárosa. És bár ez a harmadik legnagyobb város a tóparton, mégis egy kis bájos városnak néz ki, elegáns villákkal, gyönyörű sétánnyal és kellemes, pihentető hangulattal. Ráadsául a régió egyik legrégebbi gyógyfürdője.

· Tihany. Mint a Balaton egyik legnagyobb látnivalója a Tihany egy gyönyörű félsziget és Balatonfüredtől délre található. Minden része Instagramra való. Itt található a 11. századból származó Tihanyi Bencés Apátság, amely a tó feletti dombon fekszik és kulturális, vallási és művészeti értékei miatt fontos.

· Siófok. A Balaton másik fővárosa, amely a déli oldalán található és egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, leginkább strandjairól és éjszakai életéről ismert. De amennyiben nem igazán érdekelnek a bulik, Siófokon is vannak szép látnivalók: a víztorony, Töreki tavak, templomok és villák.

· Zamárdi. A Siófok mellett fekvő 2 400 fős lakosú kisváros otthont a Balaton Sound Fesztiválnak. De a fesztiválon kívül más érdekességek is vannak it: a Balaton Szíve szobor, szamárkő, kőhegyi kilátó.

· Balatonvilágos. Itt található az úgynevezett a Szerelmesek, vagy más néven Sóhajok hídja. Ez egy kis, fehérre festet fahíd, melynek korlátját szerelemlakatok díszítik.

· Balatongyörök, Szépkilátó. A balatongyöröki Szépkilátó könnyen, autóval is megközelíthető és ingyenes parkolási lehetőség is biztosított. A Tapolcai medence, Badacsony, a Szent György-hegy és a Somló-hegy is látható. A Balaton egyik legszebb kilátása fogad.

Időtöltés Balatonon és környékén

Ha több időt töltöd a Balatonnál, megnézheted a közeli területeket is, amelyek szintén rengeteg látnivalót kínálnak.

1. Közvetlenül mielőtt Balatonra érkeznél, megállhatsz Székesfehérváron, Magyarország első fővárosában.

2. Érdemes még meglátogatni Tapolcát. A Veszprém megyei Tapolca egy hangulatos város és itt található a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont. 1903-ban fedezték fel kútásás közben. Évente ez a hely tízezreket vonz a térségbe. Ez egy igazi élményközpont, ahol bámulatos barlangok titokzatos világa vár rád.

3. Ne hagyd ki a Keszthelyt, mivel itt találod a mesebeli Festetics-kastélyt, mely az ország egyik legjelentősebb műemléképülete.

4. Keszthelytől nem messze található Hévízi-gyógytó, amely Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A tó vize a termálforrásból származik, nyáron 33-35°C -ig emelkedik és télen nem csökken 24°C alá.

5. Pannon csillagda, Bakonybélben, ahol nem csillagásztörténeti kiállítást tekintheted meg, de kipróbálhatod a távcsőpark berendezéseit is.

6. Szinte érdemes ellátogatni a veszprémi állatkertbe, ahol különböző hagyományos és különleges állatok találhatók.

7. Csodálatos élményt biztosít a téli kenutúra a Magyarország egyetlen evezhető meleg vizű Hévíz-patakon.

8. Részt vehetsz egy Salsa fesztiválon, amely minden évben megrendezésre kerül Balatonfüreden.

Ezen kívül itt találsz rengeteg éttermet különböző finom magyar ételekkel, bortúrákat, hajókirándulásokat, bulikat, legjobb online casino-kat és más érdekes dolgokat.

Kapcsolódó cikkek

Multifunkciós szabadidő központként nyílik újra a Szántódpusztai Majorság

Multifunkciós szabadidő központként nyílik újra a Szántódpusztai Majorság

Üdvözlünk Szántódpuszta csodás vidékén! XIX. századi hangulat, interaktív kiállítások, betekintés a korabeli majorsági életbe - légy részese egy nem mindennapi kalandnak!

Balatoni pihenés és a legszebb balatoni helyek

Balatoni pihenés és a legszebb balatoni helyek

Balaton, a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tava.