13 meglepő tény Törökországról

Az egyik legnépszerűbb utazási célpont Törökország. Évente mintegy 50 millió ember nyaral ebben a csodálatos országban, hogy felfedezzék az izgalmas kultúráját, ízletes, jellegzetes nemzeti ételeit és kiélvezzék a jó idő minden egyes pillanatát. 13 meglepő tényt árulunk el Törökországról.
13 meglepő tény Törökországról

Törökország demográfiája

Az Európai Unión belül, Törökország átlagéletkora a legkisebb. Az ország lakosságának mindössze 9 %-a hatvan éven felüli.

Törökország, a mecsetek országa

Törökország ad otthont a világ legszebb mecseteinek, mivel a törökök mintegy 99 százaléka, muszlim. Az egyik legszebb mecset az országban a Sultanahmet mecset, amelyet sokan az isztambuli „Kék mecset” néven ismernek.

Törökországban sok nyelvet beszélnek

Törökországban több mint 30 nyelvet beszélnek, habár a hivatalos nyelve, a török. Olyan kisebbségi nyelveket beszélnek itt, mint a kurmandzsi, a mezopotámiai arab vagy a zazaki.

A Mikulás és Törökország

Tudtad, hogy a Mikulás Törökországból „származik”? Úgy tartja a mondás, hogy a Mikulás, azaz Szent Miklós, Patarában született. De nem ő az egyetlen szent, akinek kapcsolata van Törökországgal, hiszen az Ephesus közelében lehet Szűz Mária nyughelye is. A bibliai történések szerint, az özönvíz után, Noé bárkája az Ararat hegyen feneklett meg.

A török Nagy Bazár

Aki Törökországban jár, semmiképpen sem hagyja ki a török bazár meglátogatását. Itt több mint 4000 üzletben kínálják az árusok a portékáikat. A bazár egy egész labirintus, hiszen 64 utcában pakolják ki a kereskedők a szebbnél szebb portékájukat. Ez a világ egyik legrégebbi és legnagyobb piaca, amely napi 400.000 látogatót fogad. Gyakran az egyik legrégebbi bevásárlóközpontként is jellemzik.

Hollandia, a tulipánok országa, vagy mégsem?

A tulipán szóról mindenkinek Hollandia jut eszébe, azonban a virágot először az oszmánok „népszerűsítették”. A kávé és a cseresznye országának is tartják, azaz sok információ a törökökhöz köti ezt a két árucikket. Tulipánt először az Oszmán Birodalomban termesztettek. Hollandiában akkor kezdtek el tulipánt termeszteni, amikor a 16. században Suleyman holland nagykövete csodálatos tulipánhagymákkal tért haza Amszterdamba.

Törökország és a filmipar

2014-ben, Nuri Bilge Ceylan rendező Téli alvás című filmje első lett a Cannes-i Filmfesztiválon. Ettől kezdve a török filmipar is fellendült és több mint 100 filmet forgatnak le évente. Törökország egyike azon kevés országoknak, ahol több filmet forgatnak, mint Hollywoodban.

A törökök, a kávé vagy inkább a tea?

Habár Törökországot sokan kapcsolják össze a kávéval és a törökök nagy része rendszeresen kávézik ugyan, de azért a teát sokkal többen kedvelik és szinte nincs olyan török ember, aki ne fogyasztana el naponta legalább egy csészével.

Isztambul eredeti neve Bizánc

A Bizánc név görög eredetű és a város alapítójára utal. Az Isztambul nevet 1930-ban kapta meg.

Tevebirkózás

A tevebirkózás népszerű sport Törökországban, az Agean régióban annak ellenére, hogy Törökországban nincs sivatag, így itt „őshonos” tevék sincsenek. Tevéket Ázsiából és Afrikából szállítják az országba.

A türkiz szín Törökországhoz köthető

A türkiz szó azt jelenti, hogy „török kő”. Ez a gyönyörű szín, ásvány, Keletről érkezett Európába. A történelemben ez a legrégebbi drágakő. Ezt a követ először török katonák használták amulettként.

Isztambul reptere, mint légiközlekedési csomópont

A világ minden tájáról indítanak repülőjáratokat Törökországba. A Turkish Airlines egyedül több mint 260 célállomásra indít járatokat.

Az olajbirkózás

Törökországban az olajbirkózás az egyik legrégebbi sport. A harc, a birkózás előtt, a játékosok testét olajjal kenik, vonják be.

Törökországi szállások itt!

Török Riviéra - törökországi tengerparti hotelek itt!

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb szupermarketje Svédországban - Gakas Ullared

A világ legnagyobb szupermarketje

Svédországban található. Beszámoló.

Egy zürichi hotelben robotpincérre bízzák a szobaszervízt

Egy zürichi hotelben robotpincérre bízzák a szobaszervízt

Kissé futurisztikus, de nagy segítség a hotelpincér.