13 meglepő tény Törökországról

Az egyik legnépszerűbb utazási célpont Törökország. Évente mintegy 50 millió ember nyaral ebben a csodálatos országban, hogy felfedezzék az izgalmas kultúráját, ízletes, jellegzetes nemzeti ételeit és kiélvezzék a jó idő minden egyes pillanatát. 13 meglepő tényt árulunk el Törökországról.
13 meglepő tény Törökországról

Törökország demográfiája

Az Európai Unión belül, Törökország átlagéletkora a legkisebb. Az ország lakosságának mindössze 9 %-a hatvan éven felüli.

Törökország, a mecsetek országa

Törökország ad otthont a világ legszebb mecseteinek, mivel a törökök mintegy 99 százaléka, muszlim. Az egyik legszebb mecset az országban a Sultanahmet mecset, amelyet sokan az isztambuli „Kék mecset” néven ismernek.

Törökországban sok nyelvet beszélnek

Törökországban több mint 30 nyelvet beszélnek, habár a hivatalos nyelve, a török. Olyan kisebbségi nyelveket beszélnek itt, mint a kurmandzsi, a mezopotámiai arab vagy a zazaki.

A Mikulás és Törökország

Tudtad, hogy a Mikulás Törökországból „származik”? Úgy tartja a mondás, hogy a Mikulás, azaz Szent Miklós, Patarában született. De nem ő az egyetlen szent, akinek kapcsolata van Törökországgal, hiszen az Ephesus közelében lehet Szűz Mária nyughelye is. A bibliai történések szerint, az özönvíz után, Noé bárkája az Ararat hegyen feneklett meg.

A török Nagy Bazár

Aki Törökországban jár, semmiképpen sem hagyja ki a török bazár meglátogatását. Itt több mint 4000 üzletben kínálják az árusok a portékáikat. A bazár egy egész labirintus, hiszen 64 utcában pakolják ki a kereskedők a szebbnél szebb portékájukat. Ez a világ egyik legrégebbi és legnagyobb piaca, amely napi 400.000 látogatót fogad. Gyakran az egyik legrégebbi bevásárlóközpontként is jellemzik.

Hollandia, a tulipánok országa, vagy mégsem?

A tulipán szóról mindenkinek Hollandia jut eszébe, azonban a virágot először az oszmánok „népszerűsítették”. A kávé és a cseresznye országának is tartják, azaz sok információ a törökökhöz köti ezt a két árucikket. Tulipánt először az Oszmán Birodalomban termesztettek. Hollandiában akkor kezdtek el tulipánt termeszteni, amikor a 16. században Suleyman holland nagykövete csodálatos tulipánhagymákkal tért haza Amszterdamba.

Törökország és a filmipar

2014-ben, Nuri Bilge Ceylan rendező Téli alvás című filmje első lett a Cannes-i Filmfesztiválon. Ettől kezdve a török filmipar is fellendült és több mint 100 filmet forgatnak le évente. Törökország egyike azon kevés országoknak, ahol több filmet forgatnak, mint Hollywoodban.

A törökök, a kávé vagy inkább a tea?

Habár Törökországot sokan kapcsolják össze a kávéval és a törökök nagy része rendszeresen kávézik ugyan, de azért a teát sokkal többen kedvelik és szinte nincs olyan török ember, aki ne fogyasztana el naponta legalább egy csészével.

Isztambul eredeti neve Bizánc

A Bizánc név görög eredetű és a város alapítójára utal. Az Isztambul nevet 1930-ban kapta meg.

Tevebirkózás

A tevebirkózás népszerű sport Törökországban, az Agean régióban annak ellenére, hogy Törökországban nincs sivatag, így itt „őshonos” tevék sincsenek. Tevéket Ázsiából és Afrikából szállítják az országba.

A türkiz szín Törökországhoz köthető

A türkiz szó azt jelenti, hogy „török kő”. Ez a gyönyörű szín, ásvány, Keletről érkezett Európába. A történelemben ez a legrégebbi drágakő. Ezt a követ először török katonák használták amulettként.

Isztambul reptere, mint légiközlekedési csomópont

A világ minden tájáról indítanak repülőjáratokat Törökországba. A Turkish Airlines egyedül több mint 260 célállomásra indít járatokat.

Az olajbirkózás

Törökországban az olajbirkózás az egyik legrégebbi sport. A harc, a birkózás előtt, a játékosok testét olajjal kenik, vonják be.

Törökországi szállások itt!

Török Riviéra - törökországi tengerparti hotelek itt!

Kapcsolódó cikkek

Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

Bár sok gondot okoz, mégis szeretik Szicíliában az Etnát

Az Etna kitörései látványos fotótémát adnak a képekhez, mégis a hamu és a láva sok szicíliainak gondot okoz.

13 meglepő tény Törökországról

13 meglepő tény Törökországról

Olyan tényeket közlünk Törökországgal kapcsolatban, amelyekről lehet, hogy még soha sem hallottál.

Türkizkék tengerrel és fehér homokkal várnak a Maldív-szigetek

Türkizkék tengerrel és fehér homokkal várnak a Maldív-szigetek

A kristálytiszta víz kitűnően alkalmas a búvárkodásra.